Horizon Timur

Discourse polemics mainly in Malaysia

Pakatan Rakyat Tidak Berpakat

leave a comment »

Apabila Paduka Seri Sultan Perak telah menitahkan bahawa Baginda berkenan untuk melantik Dato’ Zambry Abdul Kadir sebagai MB Perak ke 11, kelam kabut Pakatan Rakyat membuat ancaman kepada Paduka Seri Tuanku. Karpal Singh sekali lagi dengan biadapnya menghina Paduka Seri. Karpal mahu menyaman Baginda kerana tidak menurut kehendak Pakatan yang mahukan DUN Perak dibubarkan. Apa? Dia ingat Tuanku siapa? Baginda Raja Melayu yang berdaulat dan seorang Raja Berpelembagaan! Baginda telah membuat keputusan dan menjalankan tanggungjawab Baginda sebagai seorang Sultan. Turut saja perintah Tuanku. Ini yang dikatakan beraja di mata, bersultan di hati.

Karpal bukan tak tau yang Raja-Raja Melayu adalah kebal dari undang-undang ketika menlaksanakan tugas rasmi negara dan negeri. Ini termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Apa yang Karpal cuba buat adalah membangkitkan sentimen membenci Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, seorang Raja Melayu.

Mungkin kerana Dato’ Seri Nizar, bekas MB Perak merasa takut, beliau telah membuat kenyataan bahawa beliau tidak pernah ingin menyaman Tuanku seperti mana yang disebut leh Karpal. Kemudian, Anwar Ibrahim cepat-cepat membuat kenyataan media yang Pakatan tidak akan menyaman Tuanku. Sedar pun Anwar.

Di sini saja sudah nampak yang Pakatan Rakyat langsung tidak berpakat dalam menyuarakan keputusan mereka.

 

RUSUHAN DI ISTANA ISKANDARIAH

Selepas solat Jumaat 6 Feb 2009 di Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar, penyokong Pakatan terus berkumpul di jalan menghala ke Istana Iskandariah. Mereka cuba berdemonstrasi di hadapan istana. Walaupun telah diberi amaran dan disuruh pulang dengan baik, penyokong Pakatan masih berdegil. 

Kenderaan Tuanku Raja Nazrin ditahan

Polis terpaksa menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan kumpulan tersebut. Namun masih gagal.

Orang Islam yang terkeliru dengan situasi politik Perak ini, terus berdegil sehingga sanggup menggunakan kanak-kanak dalam demonstrasi haram walaupun tahu akan risiko penggunaan gas pemedih mata.

Lagi menyedihkan kenderaan Tuanku Raja Dr. Nazrin Shah turut dihalang oleh penyokong-penyokong Pakatan. Sungguh biadap. Inilah yang orang Melayu belajar dari Karpal Singh. Kata-kata Mufti Perak yang sebut orang Islam kena patuh pada Raja tak mau dengar pula.

 

Advertisements

Written by horizontimur

February 7, 2009 at 4:39 am

Posted in Malaysia, politics

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: