Horizon Timur

Discourse polemics mainly in Malaysia

Barulah dikatakan Islam Hadhari

leave a comment »

Orang Melayu menyebut “bapak borek, anak rintik” atau “ke mana kuah kalau tidak tumpah ke nasi” untuk mengambarkan betapa tauladan daripada orang yang lebih dewasa atau orang yang sangat dihormati mampu memberi kesan terhadap sikap orang lain yang menyanjungi mereka. Pak Lah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-5 yang cuba membawa imej islamik juga dikatakan adalah faktor penyumbang kepada kemenangan besar BN pada pilihanraya umum 2004 walaupun masih tiada sebarang kajian secara ilmiah dilakukan untuk membuktikan hipotesis ini.

Islam sangat sinonim dengan Malaysia jika disusuri sejarahnya. Walaupun Islam di Malaysia makin digugat oleh warganegaranya sendiri yang tidak faham dan lupa kepentingan Islam kepada Malaysia sebagai tulang belakang keutuhan negara ini, Islam terus diagung dan dijulang martabatnya bukan hanya sebagai sebuah agama tetapi pencetus ketamadunan mana-mana orang yang mendokong dan memahaminya. Justeru, Pak Lah cuba memperkenalkan pendekatan Islam Hadhari kepada rakyat Malaysia sebelum membawa pendekatan ini kepada seluruh dunia.

Tetapi cita-cita murni Pak Lah ini diperlekehkan keranajeane abdullah :: cantik bertudung appearance isterinya dikatakan tidak islamik. Dulu Allahyarhamah Datin Seri Endon tidak bertudung, kini isteri barunya, Datin Seri Jeane juga tidak bertudung. Namun ada juga ketika jika pembaca betul-betul menonton berita di TV, semasa bulan Ramadhan al-Mubarak ini kelihatan Jeane bertudung cantik menutup aurat di kepalanya seperti mana sepatutnya di majlis-majlis berbuka puasa, solat tarawikh dan juga bersahur. Sekurang-kurangnya beliau betul-betul menghormati majlis agama dengan berpakaian sedemikian dan tidak hanya membalut rambut sekerat sahaja. Semoga effort yang ditunjukkan oleh Datin Seri Jeane akan berterusan dan dengan berkat bulan mulia ini Allah s.w.t. akan membuka hatinya untuk terus begitu. Seterusnya, hasrat kerajaan untuk betul-betul menerapkan konsep Islam dalam masyarakat dan negara ini akan berjaya sepenuhnya. Bagaimana tahu berjaya? Salah satu petunjuknya, tidak ada lagi orang biadap di Parlimen mempersoalkan sama ada negara ini negara Islam atau tidak.

Advertisements

Written by horizontimur

October 10, 2007 at 11:19 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: